Kriptovaluta hírek

A kriptós startupok több kockázati tőkét vontak be a piaci lassulás közepette

Kockázati tőkebefektetések nagysága a kriptó-vállalatokba

A kriptovállalatokba irányuló kockázati tőke befektetések összesen 2,7 milliárd dollárt tettek ki a június végéig tartó három hónapban, ami 2,5%-os növekedést jelent az első negyedévhez képest, de 9,8%-os csökkenést az előző év azonos időszakához viszonyítva – derül ki a PitchBook adataiból. A lezárt ügyletek száma 12,5%-kal csökkent az első negyedévhez képest.

Összességében a kriptopiac nehezebb időszakon ment keresztül, miután az árak az első negyedévben rekordmagasságot értek el azzal az izgalommal összhangban, hogy az USA-ban először engedélyezték a Bitcoin-t tartó tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) bevezetését. A Bitcoin ETF-ekbe irányuló befektetői beáramlás 2,8 milliárd dollárra lassult a második negyedévben, ami 80%-os csökkenést jelent az előző negyedév 13,7 milliárd dollárjához képest, a Bloomberg becslései szerint.

„Bár még mindig messze van a 2021-es és a 2022 eleji csúcsoktól, a kockázati tőke befektetések a kriptóban márciusban és áprilisban elérték a csúcspontot” – mondta Rob Hadick, a Dragonfly kripto-kockázati tőkealap általános partnere. „A későbbi szakaszok továbbra is gyengék maradtak, és ahogy a piac április végén és májusban fordult, a kockázati tőke piaca ismét lassult.”

Ez volt a harmadik egymást követő negyedéves növekedés a befektetések összértékében. A tokenárak szélesebb körű helyreállása idén és a digitális eszközök folyamatos intézményi elfogadása azt sugallja, hogy a forrásbevonás tovább fog növekedni – írta Robert Le, a PitchBook vezető elemzője egy hétfői jelentésben. A projektek értékelésének második negyedéves emelkedése „annak volt köszönhető, hogy az alapítók megpróbálták kihasználni a kedvezőbb másodlagos piacot” – mondta Jason Kam, a Folius Ventures kripto-kockázati tőkealap alapítója.

A befektetések továbbra is az infrastruktúra-projektekre összpontosultak, például új blokkláncokra, míg a kockázati tőkések továbbra is óvatosak voltak a fogyasztói alkalmazásokkal szemben. Shuyao Kong, a MegaETH nevű blokklánc startup társalapítója, júniusban 20 millió dollárt vont be egy magvető finanszírozási körben, és azt mondta, hogy a forrásbevonás akkor történt, amikor a piac továbbra is „éhes” volt a nagy teljesítményű blokkláncokra.

blokklánc blockchain

Az egyetlen nagy finanszírozási kör, amely a múlt negyedévben lezárult egy kriptoalkalmazás számára, a Farcaster nevű közösségi média platform volt, amely májusban 150 millió dollárt gyűjtött. A kockázati tőkések szerint az infrastruktúra-befektetések iránti érdeklődés csökken, és egyre több kockázati tőkés keres befektetési lehetőségeket az alkalmazásokban, ami szintén hozzájárult a második negyedéves lassuláshoz.

„Ez a magánbefektetések átrendeződése az infrastruktúrától az alkalmazások felé” – mondta Tarun Chitra, a Robot Ventures partnere. „Az emberek alkalmazásokat keresnek, és jelenleg kevesebb ilyen van, amely magánpiaci befektetésre alkalmas.”

Ezzel egy időben a kilépési tevékenységek – az a folyamat, amelynek során a befektetők realizálják befektetéseik hozamát a cég részesedéseinek eladásával – az első negyedév óta a legmagasabb szintet érték el. A második negyedévben 26 kilépés történt, köztük a Bitstamp Robinhood Markets Inc. általi felvásárlása. A PitchBook várakozásai szerint a kilépési tevékenységek az év hátralévő részében is folytatódhatnak.

„További konszolidációt várunk a kriptotőzsdék, letétkezelők és infrastruktúra-szolgáltatók között, ahogy a piac érik, és a kisebb szereplők stratégiai kilépéseket keresnek” – áll a PitchBook jelentésében.

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Bitcoin árfolyam előrejelzés 2025-re

A 2025-ös Bitcoin árfolyam-előrejelzések meglehetősen optimisták, különösen a 2024-es halving és az ETF-ek jóváhagyása után. Az elemzők szerint ezek a tényezők hosszú távon pozitívan befolyásolják a kriptopénz árát, ami egy újabb bull piacot…

Több cikk betöltése Betöltés...Nincs több cikk.