Kriptovaluta hírek

Elérheti a Dogecoin árfolyama az 1 dollárt? Igen, ha teljesül az, hogy…

A Dogecoin (DOGE) az egyik legrégebbi mém kriptovaluta, de kétségtelenül az egyik legvolatilisebb is a világon. 2024-ben már eddig is egy igazi hullámvasútra vitte tulajdonosait.

A Doceoin árfolyam grafikonja indulástól

Dogecoin (DOGE) árfolyam grafikon, Dogecoin kriptovaluta árfolym elemzés és ár előrejelzés

A cikk írásakor ez a mém-kriptovaluta körülbelül 0,10 dolláron kereskedik, ami 86%-kal van az 0,74 dolláros csúcsa alatt, amelyet 2021 májusában ért el. De vajon elérheti-e a Dogecoin valaha az 1 dollárt? Lehetséges, de csak akkor, ha ez bekövetkezik.

Használati érték növelése

Az első nyilvánvaló dolog, ami a Dogecoin árát az egekbe küldheti, az a coin használati értékének növelése. Jelenleg a DOGE-t fel lehet használni a Redditen posztoló felhasználók megjutalmazására. Az optimisták remélik, hogy ugyanez megvalósulhat a közösségi média platform, az X esetében is, mivel annak tulajdonosa, Elon Musk, korábban nyilvánosan kifejezte véleményét a kriptóról. Összesen 2 594 különböző kereskedő fogadja el fizetési módként a Dogecoint. Ez nem igazán nagy szám.

Az a tény, hogy a Dogecoin saját blokklánc-hálózattal rendelkezik, ellentétben például a Shiba Inuval, amely kompatibilis az Ethereum-mal, korlátozza a decentralizált alkalmazások ökoszisztémáját. Ráadásul mindössze 21 teljes munkaidős fejlesztő dolgozik rajta, szemben az Ethereum közel 2 800 fejlesztőjével, ami nem túl biztató.

Azonban ha a Dogecoin valahogyan növelni tudná használati értékét, az iránti kereslet is növekedne. Ez egy kulcsfontosságú összetevő ahhoz, hogy az ár emelkedjen.

Ennek ellenére a Dogecoin 11 éves története során komoly hiányosságok voltak ezen a téren. Az ármozgásokat inkább különféle hype ciklusok vezérlik, mintsem az alapvető tényezők.

Kínálat csökkentése

Egy másik katalizátor, amely új magasságokba emelhetné a Dogecoin árát, a struktúrájával kapcsolatos. Ez egy kulcsfontosságú tényező, amivel minden kriptovaluta projekt esetében tisztában kell lenni.

A Bitcoin nagy figyelmet kap, mivel korlátozott kínálattal rendelkezik. Előre meghatározott növekedési üteme van, ami hosszú távon 21 millió érme kibocsátására korlátozódik (jelenleg körülbelül 19,7 millió van forgalomban). Ez a szűkösségi tényező rendkívül értékes néhány befektető számára, ami valószínűleg megmagyarázza, hogy a világ vezető kriptovalutája miért rendelkezik körülbelül 1,2 trillió dolláros piaci kapitalizációval.

Ezzel szemben a Dogecoin súlyosan alulteljesít. Jelenleg közel 146 milliárd érme van forgalomban, ami hatalmas mennyiség. De ami még rosszabb, hogy percenként 10 000 érme kerül forgalomba. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt a kínálat több mint 5 milliárd érmével bővül.

Ez a kedvezőtlen felállás rendkívül nehézzé teszi az ár emelkedését. A keresletnek, amely már így is alacsony a használati érték hiánya miatt, felül kell múlnia a folyamatosan növekvő kínálatot. Ez nem ideális helyzet a befektetők számára.

Ha a Dogecoin fejlesztői egy érmék égetésére irányuló rendszert vezetnének be, amely agresszívan csökkenti a kínálatot, az egy lépés lenne a helyes irányba. De jelenleg nincsenek ilyen tervek.

Legyünk realisták

2023 eleje óta a kriptovaluta piac értéke körülbelül 170%-kal nőtt. Ugyanezen idő alatt a Dogecoin ára körülbelül 50%-kal emelkedett. Ez aggasztó fejlemény, mivel azt mutatja, hogy még az egyik leginkább spekulatív token sem tud annyira profitálni az iparág bikapiacán, mint azt várnánk. Komolyan alulteljesítette a szélesebb digitális eszköz piacot.

Bár úgy tűnik, hogy van egy út az 1 dollár eléréséhez, nevezetesen a használati érték növelésével és a kínálat drasztikus csökkentésével, nem vagyok túl bizakodó, hogy ez az eredmény valószínű. Következésképpen a Dogecoin továbbra is nagyon kockázatos befektetés marad. A befektetőknek érdemesebb ígéretesebb kriptovalutákat fontolóra venni.

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Bitcoin árfolyam előrejelzés 2025-re

A 2025-ös Bitcoin árfolyam-előrejelzések meglehetősen optimisták, különösen a 2024-es halving és az ETF-ek jóváhagyása után. Az elemzők szerint ezek a tényezők hosszú távon pozitívan befolyásolják a kriptopénz árát, ami egy újabb bull piacot…

Több cikk betöltése Betöltés...Nincs több cikk.