BitcoinKriptovaluta hírek

A Bitcoin ETF-ek 50 milliárd dolláros lépésekkel haladnak a nagy ligák felé

Tavaly októberben Matthew Hougan egy iparági panelen azt mondta, hogy várakozásai szerint az azonnali bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) az első öt évben 55 milliárd dollárnyi vagyont vonzanak be.

Idén augusztus végére, körülbelül nyolc hónappal a debütálásuk után, az amerikai szabályozók által jóváhagyott 10 új alap összesen több mint 52 milliárd dollárt kezelt a TrackInsight adatai szerint. „Nyilvánvalóan nem voltam elég optimista,” reflektált ironikusan Hougan, a Bitwise Investments kriptocég vezérigazgatója. „Ez egy olyan terület lesz, amelyet több száz milliárd dollárban fogunk mérni.”

Ez még várat magára. Ezek a termékek a bitcoin árfolyamát követik, amely 16 évvel ezelőtti megszületése óta többször is heves kilengéseket mutatott, elindítva a kripto korszakot. Egyes piaci szereplők szerint a bitcoin természeténél fogva spekulatív, inkább hasonlít a művészethez vagy a nemes borhoz, mint az aranyhoz és árucikkekhez, ami volatilitást és kockázatot eredményez.

Az út a széleskörű elfogadás felé, mint mainstream eszköz, lassú és kanyargós lehet. Egy mérföldkövet augusztusban értek el. Ekkor döntött úgy a Morgan Stanley, hogy lehetővé teszi 15 000 pénzügyi tanácsadójának, hogy legalább két új Bitcoin ETF-et – az iShares Bitcoin Trustot és a Fidelity Wise Origin Bitcoin Fundot – aktívan ajánljanak ügyfeleiknek.

„Most már elfogadhatatlan, ha nem végezzük el a kellő gondosságot és a munkát ezen termékek megértése érdekében,” mondta John Hoffman, a Grayscale Funds forgalmazási és partnerségi részlegének vezetője, akinek cége, a Grayscale Bitcoin Trust nem volt része a Morgan Stanley platformjához hozzáadott első hullám termékeinek.

Főleg a kisbefektetők dominálják a tőkebeáramlást

„A kockázat most már inkább az, hogy a vagyonkezelők nem lépnek előre.” A kiskereskedelmi befektetők dominálják az új ETF-ekbe áramló tőkét. Csak néhány nagy intézmény, mint például Wisconsin állam befektetési alapja és néhány hedge fund, nyilvánosan is bejelentett pozíciókat a szabályozási bejelentésekben.

„Az első 50 milliárd dollár olyan emberektől származik, akik jól ismerik a bitcoint,” mondta Sui Chung, a CF Benchmarks vezérigazgatója, amely kifejlesztette a bitcoin indexet, amely több ETF alapját képezi.

„Most a következő szakaszt látjuk: a Morgan Stanley kockázatkezelő bizottságának tagjai húzódzkodnak, de kénytelenek ezt a döntést meghozni, amikor a tanácsadók már nem mondhatják az ügyfeleiknek, hogy ‘nem’.”

Hosszú út vezet még a maistream befektetések közé

Ethereum ETF és Bitcoin ETF

Azonban az a tény, hogy az olyan elsőként lépő cégek, mint a Morgan Stanley, ekkora figyelmet kapnak, arra utal, hogy a kripto ETF-eknek még hosszú utat kell megtenniük, hogy a befektetési mainstream részévé váljanak.

„Úttörőnek tartják őket emiatt, és ez arra emlékeztet, hogy azzal, hogy elsőként lépnek, egyúttal kockázatosnak is tekintik őket,” mondta Andrew Lom, a Norton Rose Fulbright ügyvédje, akinek praxisába a fintech is beletartozik.

Lom szerint az új ETF-ek mainstream státuszának igazi próbája nemcsak a méretük, hanem a likviditásuk is lesz. „Lehet, hogy már ott vagyunk,” mondta. „Egy bizonyos ponton az emberek elkezdik normálisan befektethető eszközként kezelni és beszélni róla, és akkor látni fogjuk, hogy a modern portfólióelmélet hívei is elkezdenek azon gondolkodni, milyen allokációt adjanak neki.”

Ekkor érkezik el a következő próba: vajon a modellportfóliók, amelyek egyre inkább az eszközallokációs döntéseknél használt egyablakos befektetési termékek, hozzáadják-e ezeket a portfóliókhoz. Még a bitcoin legelszántabb hívei is elismerik, hogy ez legalább hat-tizenkét hónappal odébb van.

Mi lesz az Ethereum ETF-ekkel?

Ha a bitcoin ETF-ek legalább már úton vannak, hogy a befektetési mainstream részévé váljanak, az ethereum azonnali ETF-ek jövője bizonytalanabb.

A július 23-i indulásukat követő egy hónap alatt az ether csoport vagyona közel 7 milliárd dollárt tett ki a TrackInsight adatai szerint. A BlackRock iShares Ethereum Trustja 900 millió dollárnyi vagyont kezelt, ami meghaladja az ETF-ek indulásának átlagos sikerét, de elmarad a BlackRock bitcoin termékéhez képest, amely az első négy kereskedési nap alatt elérte az 1 milliárd dollárt.

„Sok ember izgatott volt az indulásig, aztán ez egyfajta ‘add el a hírt’ eseménnyé vált,” mondta Adrian Fritz, a 21Shares kutatási vezetője, amely cégek közül az egyik július végén dobott piacra egy ether ETF-et. „Több oktatással és idővel több izgalom lesz majd az ether körül is.”

Mások óvatosabbak maradnak, megjegyezve, hogy az ether nemcsak egy kisebb kriptovaluta, hanem nagyon különböző is.

„Ha a bitcoin a digitális arany, akkor az ether a digitális olaj,” mondta Chung a CF Benchmarks-tól. „Az ethereum értéke azért nőhet, mert az embereknek szükségük lehet rá, hogy eszközöket mozgassanak a digitális hálózaton, ahogy az emberek az olajat használják a való világ működéséhez.”

Ez a hibrid természet azt is megköveteli, hogy mind a szabályozóknak, mind a befektetőknek több kutatást és kellő gondosságot kell végezniük, mondják ő és mások.

„Az értékesítési prezentáció hosszabb és bonyolultabb lesz,” mondta Chung.

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Több cikk betöltése Betöltés...Nincs több cikk.