Kripto Tudástár

Automated Market Maker jelentése – hogyan működik az AMM a kriptovaluta piacon?

Az Automated Market Maker (AMM) egy forradalmi technológia a kriptovaluta piacon, amely decentralizált tőzsdék (DEX-ek) működésének alapját képezi. Az AMM-ek lehetővé teszik, hogy felhasználók automatizált algoritmusok segítségével kereskedjenek kriptovalutákkal anélkül, hogy közvetlenül szükség lenne egy hagyományos, központosított brókerre vagy rendelési könyvre. Ebben az átfogó elemzésben bemutatjuk, hogy mi az AMM, hogyan működik, és mik az előnyei és hátrányai.

Mi az az Automated Market Maker (AMM)?

Az Automated Market Maker (AMM) egy okosszerződés-alapú protokoll, amely automatikusan biztosítja a likviditást a decentralizált tőzsdéken. Az AMM-ek a hagyományos tőzsdék rendelési könyve helyett likviditási poolokat (likviditási készleteket) használnak, amelyekben felhasználók (ún. likviditásszolgáltatók) helyezik el a különböző kriptovalutákat. Ezek a poolok aztán lehetővé teszik, hogy más felhasználók (kereskedők) azonnal és automatikusan cseréljenek kriptovalutákat a poolban lévő eszközök között.

Hogyan működik az AMM?

Az AMM-ek lényege, hogy a kereskedéseket matematikai képletekkel, algoritmusokkal oldják meg. A legismertebb algoritmus, amelyet a legtöbb AMM használ, az a „Constant Product Market Maker” modell, amelyet az Uniswap népszerűsített. Ennek alapja a következő képlet: x * y = k, ahol:

  • x és y a likviditási poolban lévő két különböző kriptovaluta mennyiségét jelenti,
  • k pedig egy állandó érték, amelynek meg kell maradnia minden tranzakció után.

Ez azt jelenti, hogy amikor valaki kriptovalutát cserél, az egyik kriptovaluta mennyisége csökken, míg a másik nő, de a szorzatuknak mindig ugyanannak kell maradnia.

Gyakorlati példa az AMM működésére

Képzeljük el, hogy van egy ETH/USDT pool az Uniswap tőzsdén, ahol az Ethereum (ETH) és a Tether (USDT) kriptovalutákat lehet cserélni egymásra. Tegyük fel, hogy a poolban 100 ETH és 100,000 USDT található, és az állandó, k, értéke 10,000,000 (100 ETH * 100,000 USDT).

Ha valaki vásárol 1 ETH-t a poolból, akkor 100 ETH-ről 99-re csökken az ETH mennyisége, és ennek megfelelően az USDT mennyiség nő, hogy az x * y = k képlet érvényben maradjon. Ez az ármódosítás automatikusan történik, és az AMM biztosítja, hogy a pool mindig kiegyensúlyozott maradjon.

Ethereum USDT pool egy automated market maker működésében

Az AMM előnyei

  1. Decentralizált és önálló: Az AMM-ek nem igényelnek közvetítőket vagy centralizált hatóságokat, ami növeli a kereskedés autonómiáját és a biztonságot.
  2. Non-stop működés: Az AMM-ek 24/7 elérhetők, nincs szükség nyitvatartási időre, így a felhasználók bármikor kereskedhetnek.
  3. Könnyű likviditás biztosítása: Bárki válhat likviditásszolgáltatóvá, így a felhasználók a poolokhoz likviditást adva részesülhetnek a kereskedési díjakból. Ez vonzó lehetőséget kínál a passzív jövedelemre.
  4. Gyors és hatékony kereskedés: Az AMM-ek azonnali kereskedési lehetőséget nyújtanak, mivel a kereskedéseket nem kell egy másik féllel párosítani, ahogyan a hagyományos rendelési könyves rendszerekben történik.

Az AMM hátrányai

  1. Impermanent loss: Az egyik legnagyobb kockázat a likviditásszolgáltatók számára az ún. impermanent loss, vagyis az átmeneti veszteség. Ez akkor következik be, amikor a poolban lévő két kriptovaluta ára jelentősen elmozdul egymáshoz képest, így a likviditásszolgáltatók kevesebbet kereshetnek, mintha csak egyszerűen tartották volna az eszközöket.
  2. Scalability és gas fee problémák: Az AMM-ek a legtöbb esetben Ethereum blokkláncra épülnek, ahol a tranzakciós díjak (gas fee) rendkívül magasak lehetnek, különösen forgalmas időszakokban. Ez visszatartó erő lehet a kisebb tőkével rendelkező felhasználók számára.
  3. Rug pull és csalások: A decentralizált likviditási poolok nyitottsága miatt bármilyen token könnyen hozzáadható egy AMM-hez. Ez lehetőséget ad a csalók számára, hogy „rug pull” támadásokat hajtsanak végre, ahol egy hamis tokenhez vonzanak likviditást, majd hirtelen kivonják az összes pénzt.

AMM modell működése kriptodeviza

Az AMM-ek és a decentralizált pénzügyek (DeFi) jövője

Az AMM-ek a decentralizált pénzügyi (DeFi) ökoszisztéma kulcsfontosságú elemei. Olyan platformok, mint az Uniswap, SushiSwap vagy PancakeSwap, forradalmasították a kriptovaluta-kereskedést, és olyan likviditást biztosítanak, amely korábban csak a hagyományos, központosított tőzsdéken volt elérhető. Az AMM-ek lehetővé teszik az új DeFi projektalapításokat és tokenbevezetések gyors és egyszerű lebonyolítását is, ami nagyban hozzájárul a kriptovaluta-piac dinamikájához.

Összegzés

Az Automated Market Maker technológia alapvetően átalakította, ahogyan a kriptovalutákkal kereskedünk. Az AMM-ek decentralizált, önálló, és könnyen hozzáférhető megoldást kínálnak a likviditás biztosítására és a kereskedésre, mindezt a hagyományos tőzsdék által támasztott magas költségek és korlátozások nélkül. Míg az AMM-ek számos előnnyel rendelkeznek, mint például a passzív jövedelemszerzés lehetősége és a likviditás bővítése, ugyanakkor kockázatokkal és kihívásokkal is járnak, mint az impermanent loss vagy a magas tranzakciós díjak.

A jövőben valószínűleg tovább fog növekedni az AMM-ek népszerűsége, különösen ahogy az Ethereum és más blokkláncok skálázhatósági fejlesztései csökkentik a gas fee problémákat, és új típusú AMM algoritmusok jelennek meg a piacon. Az AMM-ek egyértelműen a DeFi ökoszisztéma alapját képezik, és nagy szerepet játszanak a kriptovaluta-kereskedés decentralizált jövőjében.

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Több cikk betöltése Betöltés...Nincs több cikk.