Kripto Tudástár

Kriptó alapfogalmak és azok jelentései

Kriptó fogalmak és azok jelentései. Melyik fogalom mit jelent a kriptovilágban?

A kriptopiacon való sikeres navigáláshoz fontos, hogy az új befektetők megismerkedjenek a legfontosabb fogalmakkal. Íme 20 (10 + 10) legfontosabb fogalom, amely a kripto éra megjelenésével született, ABC sorrendben, rövid definíciókkal:

  1. Altcoin jelentése: Bármely kriptovaluta, amely nem a Bitcoin. Ilyenek például az Ethereum, Litecoin és Ripple.
  2. ATH jelentése (All-Time High): Az adott kriptovaluta valaha elért legmagasabb árfolyama.
  3. Bear Market / medvepiac jelentése: Olyan piaci környezet, amelyben az árak csökkennek és a befektetők pesszimisták.
  4. Block jelentése: A tranzakciók adatait tároló egység a blokkláncban.
  5. Blockchain jelentése: Decentralizált főkönyv, amely digitális tranzakciókat rögzít és hitelesít.
  6. Bull Market / Bikapiac fogalma, jelentése: Olyan piaci környezet, amelyben az árak emelkednek és a befektetők optimisták.
  7. Cold Wallet / Hideg pénztárca / Hideg kriptotárca jelentése: Offline tárolóeszköz kriptovaluták biztonságos tárolására, például hardver pénztárca.
  8. Consensus Mechanismus jelentése: A módszer, amellyel a blokklánc hálózat tagjai egyetértenek a blokklánc állapotával (pl. Proof of Work, Proof of Stake).
  9. Cryptocurrency / Kriptovaluta / Kriptodeviza jelentése: Digitális vagy virtuális valuta, amely kriptográfiát használ a tranzakciók biztonságának garantálására.
  10. Decentralized Finance, DeFi jelentése: Pénzügyi szolgáltatások, amelyek blokklánc-technológián alapulnak, és nem központi hatóság irányítja őket.

Bitcoin, fogalmak

  1. DEX (Decentralized Exchange) jelentése: Olyan kriptotőzsde, amely decentralizált és közvetítők nélkül működik.
  2. Fork jelentése: A blokklánc kódjának módosítása, amely új szabályokat vagy verziókat hoz létre, például hard fork és soft fork.
  3. Gas Fee / Gázdíj jelentése: Tranzakciós díj az Ethereum hálózaton, amelyet a hálózat működtetéséhez szükséges számítási teljesítmény fedezésére használnak.
  4. Hash jelentése: Kriptográfiai algoritmus által generált egyedi kód, amely a blokkokat összekapcsolja a blokkláncban.
  5. ICO jelentése (Initial Coin Offering): Tőkebevonási módszer, amely során új kriptovalutát bocsátanak ki és értékesítenek a befektetőknek.
  6. Mining / Bányászat jelentése: A kriptovaluták előállításának folyamata, amely során számítási teljesítménnyel új blokkokat hoznak létre a blokkláncon.
  7. NFT jelentése (Non-Fungible Token): Egyedi digitális eszköz, amely egy adott tárgy, művészeti alkotás vagy más digitális tartalom tulajdonjogát igazolja.
  8. Kriptotárca fogalma: Digitális eszköz vagy szoftver, amely kriptovaluták tárolására, küldésére és fogadására szolgál. Két fő típusa a hot wallet (online) és a cold wallet (offline). Tartalmazza a nyilvános és privát kulcsokat, amelyek hozzáférést biztosítanak a kriptoeszközökhöz.
  9. Private Key jelentése / Privát kulcs: Titkos kulcs, amely hozzáférést biztosít a kriptovaluta pénztárcákhoz és tranzakciók aláírásához.
  10. Smart Contract / Okosszerződés jelentése: Önállóan végrehajtódó szerződés, amelyet a blokkláncon tárolnak, és amely automatikusan végrehajtja a megadott feltételeket.

Ez a lista segíthet Neked is abban, hogy új befektetőként jobban megértd a kriptopiac működését és a legfontosabb fogalmakat.

1 hozzászólás

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Több cikk betöltése Betöltés...Nincs több cikk.