BitcoinKripto Tudástár

Mi a Runes protokoll? Rekordmagas BTC díjak az indulást követően

A Runes egy új, felcserélhető (fungible) token protokoll, amely hatékonyabb és felhasználóbarátabb szeretne lenni, mint a jelenlegi megoldások, például a BRC-20. Ezt a megoldást Casey Rodarmor, a Bitcoin Ordinals mögött álló fejlesztő javasolta.

Ahogy Bitcoin negyedik felezése megtörtént, egy új token protokoll indult útjára, amely hatékonyabbá teheti a hálózatot, és átalakíthatja azt, ahogyan a világ legnagyobb kriptovalutájának jövőjét látjuk.

A Runes egy új protokoll, amelyet először 2023 szeptemberében javasolt Casey Rodarmor, a Bitcoin fejlesztője, aki 2022-ben az Ordinals elméletével egy gázdíjfaló és hálózatot terhelő Bitcoin NFT-k és tokenek pandora szelencéjét nyitotta meg. Rodarmor új ötlete, a Runes, egy hatékonyabb és felhasználóbarátabb módot kínál a felcserélhető tokenek kibocsátására és kezelésére a Bitcoin hálózatán, mint amit a jelenlegi protokollok, például a BRC-20 nyújtanak.

Az új Bitcoin token standard bevezetése jelentős izgalmakat kelt a legújabb Bitcoin felezés kapcsán, mivel hosszú távú hatással lehet a Bitcoin ökoszisztémára, és új projekteket és innovációkat hozhat a 2024/2025-ös bika ciklus hátralévő részére.

Mi a Runes protokoll a Bitcoinon?

A Runes protokoll egy token standard, amelyet kifejezetten a felcserélhető tokenek kibocsátására terveztek a Bitcoin hálózatán. Más token standardokkal ellentétben, amelyek különálló rétegekre vagy off-chain adatokra támaszkodnak, a Runes a Bitcoin natív funkcióit használja fel, hogy közvetlenül a blokkláncon, optimális módon lehessen létrehozni, kibocsátani és átvinni a tokeneket.

A Runes protokoll kulcsfontosságú aspektusa az UTXO-alapú modell, amely tökéletesen illeszkedik a Bitcoin alapvető architektúrájához. Az UTXO-k, vagyis a fel nem használt tranzakciós kimenetek, a Bitcoin pénztárcában rendelkezésre álló összegeket képviselik, amelyeket új tranzakciók bemeneteiként lehet felhasználni.

Ez segít a Runesnak minimalizálni a szükségtelen „por” UTXO-k létrehozását, amelyek eláraszthatják a hálózatot és csökkenthetik annak hatékonyságát, ahogy azt a BRC-20 tranzakcióknál is tapasztaltuk. Emellett biztosítja, hogy a Runes a Bitcoin alapelveivel összhangban működjön, és segít fenntartani a hálózat integritását.

Miben különbözik a Runes az Ordinals és a BRC-20 protokolloktól?

Runes: A Runes egy új módszer a tokenek létrehozására és kezelésére a Bitcoin blokkláncán egyetlen tranzakcióban, ami gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a folyamatot. Ez fontos, mert megakadályozza, hogy a Bitcoin blokklánc szükségtelen adatokkal telítődjön.

Ordinals: Az Ordinals ezzel szemben egy protokoll, amely a nem felcserélhető tokenek (NFT-k) létrehozására és kezelésére fókuszál a Bitcoin blokkláncán. Ezt úgy teszi, hogy adatokat véset egyedi satoshikra, a Bitcoin legkisebb egységeire, így azokat egyedi digitális műtárgyakká vagy „ritka satsokká” alakítja.

Az Ordinals 2023 januári indulása óta meteorszerű növekedést tapasztalt. Eddig több mint 66 millió véset készült, és a díjak összesen 6700 BTC-t tettek ki a Dune Analytics szerint. Míg az Ordinals egyedi nem felcserélhető digitális eszközöket tesz lehetővé, addig a Runes segít a fejlesztőknek könnyen átvihető tokeneket létrehozni, amelyeket számos célra fel lehet használni, például tulajdonjog, szavazati jogok képviseletére, vagy akár csereeszközként.

BRC-20: Ahogy a Runes közeledik, a LunarCrush adatai azt mutatják, hogy a BRC-20 tartalommal való elköteleződés stagnál, a közösségi interakciók trendvonala lényegében lapos maradt az elmúlt 3 hónapban. A BRC-20-at 2023 februárjában hozta létre az anon fejlesztő, Domo, hogy gyorsabb, olcsóbb és inkluzívabb legyen, mint az Ordinals. Úttörő módon hozta létre a felcserélhető tokenek kibocsátását a Bitcoin blokkláncán.

Azonban mivel az Ordinalsra épül, örökli annak néhány bonyolultságát is, ami kevésbé hatékonnyá teszi, mint a Runes. Például a BRC-20 tokenek létrehozása vagy átadása több tranzakciót igényelhet, ami a blokklánc további terheléséhez és késedelmekhez vezethet a feldolgozásban. A Runes azonban csak egy tranzakciót igényelhet. (forrás: CoinMarketCap)

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Több cikk betöltése Betöltés...Nincs több cikk.