Biztonság

A kriptobűnözés ötödével csökkent egy év alatt

Az év elejétől kezdve a legitim szolgáltatások felé irányuló kriptoalapok a legmagasabb szinten vannak 2021 óta, és a kriptobűnözés 19,6%-kal csökkent.

A kriptobűncselekmények összértéke idén eddig 16,7 milliárd dollárt tett ki, ami kevesebb a tavalyi év ugyanezen időszakában regisztrált 20,9 milliárd dollárhoz képest.

A Chainalysis blokklánc-adatokat elemző cég szerint az illegális tranzakciók száma is csökkent a tavalyi év ugyanezen időszakához képest, de a zsarolóvírusok továbbra is problémát jelentenek. Tavaly ilyenkor a Chainalysis körülbelül 449,1 millió dollár összegű zsarolóvírus-fizetést jelentett június végéig. Azonban idén ugyanebben az időszakban a kutatók összesen 459,8 millió dollárnyi zsarolóvírus-fizetést regisztráltak, ami azt jelzi, hogy 2024 jó úton halad, hogy a valaha volt legrosszabb év legyen ezen a téren.

Ráadásul 2024-ben regisztrálták a valaha volt legnagyobb egyedi fizetést, amely körülbelül 75 millió dollár volt egy Dark Angels nevű zsarolóvírus-csoportnak. Ez a maximális fizetési összeg 96%-os éves növekedést jelent 2023-hoz képest, és 335%-os növekedést 2022-höz viszonyítva.

A bűnözők fogyni látszanak a kriptovilágban

„Rendkívül biztató látni, hogy a bűnözői tevékenység egyre kisebb részt képvisel a kriptoökonómiában. A legitim tevékenység növekedése, amely meghaladja az illegális tevékenység növekedését a blokkláncon, azt mutatja, hogy a kriptovaluták folyamatosan átalakulnak a mainstream irányába. Csakúgy, mint a hagyományos pénzügyi rendszerek esetében, valószínűtlen, hogy az illegális tevékenységet teljesen ki lehetne irtani.

Az olyan fejlett blokklánc-elemző eszközök, mint amelyeket a Chainalysis biztosít, lehetővé teszik a bűnüldöző szervek és a vállalatok számára, hogy egyre hatékonyabban ellensúlyozzák a fenyegetést. Ez a kriptovaluták és a blokklánc számára lehetőséget ad arra, hogy forradalmasítsa az értékcserét, ahogyan az internet tette az információcserével” – mondta Eric Jardine, a Chainalysis kiberbűnözés-kutatás vezetője.

Hozzátette: „Rendkívül biztató látni, hogy a bűnözői tevékenység egyre kisebb részt képvisel a kriptoökonómiában. A legitim tevékenység növekedése, amely meghaladja az illegális tevékenység növekedését a blokkláncon, azt mutatja, hogy a kriptovaluták folyamatosan átalakulnak a mainstream irányába.

Csakúgy, mint a hagyományos pénzügyi rendszerek esetében, valószínűtlen, hogy az illegális tevékenységet teljesen ki lehetne irtani. Az olyan fejlett blokklánc-elemző eszközök, mint amelyeket a Chainalysis biztosít, lehetővé teszik a bűnüldöző szervek és a vállalatok számára, hogy egyre hatékonyabban ellensúlyozzák a fenyegetést. Ez a kriptovaluták és a blokklánc számára lehetőséget ad arra, hogy forradalmasítsa az értékcserét, ahogyan az internet tette az információcserével” – mondta Eric Jardine, a Chainalysis kiberbűnözés-kutatás vezetője.

A „Crypto crimes drop by a fifth” című cikket eredetileg a Private Banker International, a GlobalData tulajdonában lévő márka hozta létre és publikálta.

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Több cikk betöltése Betöltés...Nincs több cikk.