Kripto Tudástár

Short squeeze jelentése a kriptovaluta piacokon

A „short squeeze” tőzsdei fogalom mit jelent?

A „short squeeze” egy tőzsdei fogalom, amely akkor fordul elő, amikor egy részvény vagy más eszköz ára hirtelen emelkedik, ami arra kényszeríti a korábban eladási pozíciót („short”) felvett kereskedőket, hogy zárják a pozícióikat, azaz visszavásárolják az eszközt.

Ez az ár további emelkedését eredményezheti, mivel a short pozíciók zárásához szükséges vásárlások növelik a keresletet. A „short squeeze” különösen akkor fordulhat elő, ha sok kereskedő foglal el short pozíciókat, és a várakozásokkal ellentétben az ár felfelé indul, ezzel veszteséget okozva a shortolóknak, akik sietnek visszavásárolni az eszközt, mielőtt az ár még magasabbra emelkedne.

A kriptovaluta piacokon mit jelent a „short squeeze”?

Nézzük meg egy példán (pl. Bitcoin) keresztül!

A kriptovaluta piacokon a „short squeeze” ugyanazt jelenti, mint a hagyományos pénzügyi piacokon: egy hirtelen árfolyam-emelkedést, amely arra kényszeríti a short pozíciót (eladási pozíciót) felvett kereskedőket, hogy zárják pozícióikat. Ez a folyamat erősíti az árfolyam-emelkedést, mivel a shortolók vásárlásai növelik a keresletet.

Példa: Bitcoin „short squeeze”

Tegyük fel, hogy a Bitcoin (BTC) árfolyama 50.000 USD körül mozog, és sok kereskedő úgy véli, hogy az ár csökkenni fog, ezért nagy számban nyitnak short pozíciókat. Ez azt jelenti, hogy kölcsönveszik a BTC-t, eladják, és abban reménykednek, hogy később alacsonyabb áron tudják visszavásárolni, így profitálva a különbségből.

Most képzeljük el, hogy valami váratlan esemény történik, például egy pozitív hír a Bitcoin piacán, amely hirtelen felfelé tolja az árfolyamot 55.000 USD-ra. A short pozíciót tartó kereskedők veszteségbe kerülnek, mert az ár emelkedett, nem pedig csökkent.

Ahogy az ár tovább emelkedik, egyre több short pozícióban lévő kereskedő kénytelen lesz lezárni a pozícióját, ami azt jelenti, hogy vissza kell vásárolniuk a BTC-t a piacon. Ez a vásárlási hullám növeli a keresletet és tovább emeli az árfolyamot, ami újabb short pozíciókat kényszerít zárásra. Ez egy spirált hozhat létre, amely tovább növeli az árfolyamot, és ezt nevezzük „short squeeze”-nek.

Ez a jelenség a kriptovaluta piacokon különösen látványos lehet, mert a volatilitás nagy, és a likviditás néha alacsonyabb, mint a hagyományos piacokon, ami még extrémebb mozgásokat eredményezhet.

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Több cikk betöltése Betöltés...Nincs több cikk.