Egyéb

Mit jelent az Astroturfing egy kriptovaluta ICO kapcsán?

Az astroturfing kifejezés eredetileg a mesterséges hype-ra utal, és olyan gyakorlatot jelent, amelyben egy termék vagy szolgáltatás népszerűsítését hamis vagy megtévesztő módon, mesterségesen felépített támogatással végzik. A kriptovaluta világában az astroturfing kifejezetten az ICO-k (Initial Coin Offerings) esetében gyakori, amikor egy projekt támogatottságát és sikerességét mesterségesen próbálják felfújni annak érdekében, hogy az új befektetők számára vonzóbbnak tűnjön.

Az Astroturfing definíciója

Az astroturfing lényege, hogy a projektet vagy terméket úgy reklámozzák, mintha azt a nagyközönség önállóan és természetes módon támogatná, miközben valójában fizetett hirdetések, hamis vélemények vagy más mesterségesen generált tartalmak révén próbálják befolyásolni a közvéleményt.

Az ICO-k esetében ez gyakran hírességek, influencerek, illetve különféle online fórumok és közösségi média posztok segítségével történik, ahol az érintettek nem mindig teszik közzé, hogy fizetést kaptak a promócióért. Ennek eredményeként a befektetők hajlamosak lehetnek azt hinni, hogy egy projekt nagyobb támogatottsággal és legitimitással bír, mint valójában.

Múltbéli ismert esetek az astroturfing gyakorlatáról

1. Floyd Mayweather és DJ Khaled: Centra Tech ICO (2018)

Egyik legismertebb példa az astroturfingre a kriptovilágban Floyd Mayweather és DJ Khaled esete volt, akik a Centra Tech nevű ICO-t reklámozták 2018-ban. Mindkét híresség több alkalommal is megosztotta a projektet a közösségi médiában, anélkül, hogy nyilvánosságra hozták volna, hogy fizetést kaptak ezekért a posztokért. A projekt később kiderült, hogy átverés volt, és az SEC (Securities and Exchange Commission) vizsgálatot indított ellenük.

Az astroturfing tevékenységükért mindkét hírességet megbírságolták, és peren kívüli megállapodások születtek. Mayweather és DJ Khaled is jelentős pénzbírságot fizettek, és beleegyeztek, hogy a jövőben átlátható módon kell feltüntetniük, ha egy termék vagy szolgáltatás népszerűsítése kapcsán anyagi ellenszolgáltatást kapnak.

Rakétaszerű kriptovaluta árfolyam emelkedés

2. Steven Seagal: Bitcoiin2Gen ICO (2018)

Egy másik híres eset Steven Seagalhoz kapcsolódik, aki a Bitcoiin2Gen nevű ICO-t népszerűsítette 2018-ban. Seagal a közösségi médián keresztül és személyes megjelenésekkel próbálta meggyőzni követőit arról, hogy a projekt jelentős befektetési lehetőség. Azonban ő sem hozta nyilvánosságra, hogy pénzügyi kompenzációt kapott a projekt népszerűsítéséért, így az SEC őt is megbírságolta. A Bitcoiin2Gen ICO végül szintén gyanússá vált, és Seagal a pénzbírság mellett további jogi szankciókkal is szembesült.

Az Astroturfing hatása a kriptovaluta piacokra

Az astroturfing egy ICO kapcsán jelentős károkat okozhat, különösen a befektetők számára, akik hamis információk és mesterségesen felfújt marketingkampányok alapján hozzák meg döntéseiket. Mivel az ICO-kban gyakran magánbefektetők vesznek részt, akik kevesebb tapasztalattal és kevesebb információval rendelkeznek, mint a hagyományos pénzügyi piacok szereplői, az astroturfing különösen megtévesztő lehet.

A mesterségesen generált hype felkeltheti az érdeklődést, így a kriptovaluta vagy token árfolyama jelentősen megnőhet rövid idő alatt, amit gyakran követ egy hirtelen árzuhanás, amikor kiderül, hogy a projekt nem valós vagy nem életképes.

Hogyan védekezhetünk az Astroturfing ellen?

Az astroturfing elleni védekezés legjobb módja a kritikus gondolkodás és a megfelelő kutatás (DYOR – Do Your Own Research) alkalmazása. Íme néhány tipp:

  1. Vizsgáld meg az ICO hátterét: Ellenőrizd, hogy a projekt mögött álló csapat milyen referenciákkal és múltbéli tapasztalatokkal rendelkezik. Ha hírességek vagy influencerek népszerűsítik, mindig gyanakodj, és nézd meg, hogy nyilvánosságra hozták-e, ha fizetést kaptak ezért.
  2. Keresd a transzparenciát: Azok az ICO-k, amelyek részletesen bemutatják csapatukat, technológiájukat és céljaikat, általában megbízhatóbbak. Ha egy projekt homályos információkkal operál, és csak a jövőbeli hozamokat hangsúlyozza, érdemes óvatosnak lenni.
  3. Nézz utána az előző projekteknek: Azok a projektek, amelyek korábban már sikeresen véghez vittek ICO-kat vagy más hasonló kripto kezdeményezéseket, nagyobb valószínűséggel megbízhatóak. Az új, ismeretlen projektek nagyobb kockázattal járnak.

Összefoglalás

Az astroturfing jelensége az ICO-k kapcsán komoly probléma a kriptovaluta piacokon, amely befolyásolhatja a befektetők döntéseit és torzíthatja a piacot. Ismert esetek, mint Floyd Mayweather, DJ Khaled és Steven Seagal esetei, arra világítanak rá, hogy még hírességek is részt vehetnek ilyen manipulációkban, ami tovább bonyolítja a befektetők számára az átláthatóság biztosítását. A piac fejlődése és a szabályozói nyomás növekedése azonban remélhetőleg hozzájárul majd ahhoz, hogy a jövőben csökkenjen az astroturfing gyakorlata, és a kripto projektek átláthatóbbá váljanak.

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek