BitcoinKripto Tudástár

Bitcoin dominancia jelentése a kriptopiacokon

A kriptopiacok dinamikája gyakran bonyolult és nehezen követhető a kezdő befektetők számára. Az egyik legfontosabb mutató, amelyet a kriptovaluta befektetők és elemzők figyelemmel kísérnek, a Bitcoin dominancia. Ez a mutató alapvető fontosságú a piac elemzése során, mivel fontos információkat nyújt arról, hogy a Bitcoin (BTC) milyen szerepet játszik a kriptopiac egészében, és milyen trendek rajzolódnak ki a különböző digitális eszközök között.

Az alábbiakban részletesen körüljárjuk, hogy mit jelent a Bitcoin dominancia, hogyan mérik, milyen hatása van a kriptopiacokra, és miért fontos ennek a mutatónak a figyelése a befektetési döntések során.

Mi az a Bitcoin dominancia?

A Bitcoin dominancia azt jelenti, hogy a Bitcoin piaci kapitalizációja mekkora részt képvisel a teljes kriptopiac piaci kapitalizációjából. Más szóval, azt méri, hogy a Bitcoin milyen arányban uralja a kriptopénzek piacát az összes többi kriptovalutához képest. A piaci kapitalizáció pedig az adott kriptovaluta teljes értékét jelenti, amit úgy számítanak ki, hogy megszorozzák a piacon lévő összes érmét annak aktuális árfolyamával.

Bitcoin dominancia jelentése a Bitcoin tőkeértéke a piac egészéhez képest

A Bitcoin dominanciát százalékos formában adják meg, és általában olyan platformokon mérik, mint a CoinMarketCap vagy a CoinGecko, amelyek összesítik az összes kriptovaluta piaci kapitalizációját.

Hogyan számolják a Bitcoin dominanciát?

A Bitcoin dominanciát úgy számítják ki, hogy elosztják a Bitcoin piaci kapitalizációját a teljes kriptopiac piaci kapitalizációjával, majd megszorozzák 100-zal, hogy százalékos értéket kapjanak. Íme a képlet:

Bitcoin dominancia jelentése a kriptopiacokon és a Bitcoin dominancia számítási képlete

Ez azt jelenti, hogy a Bitcoin az egész kriptopiac 50%-át képviseli ebben az időszakban.

Cikkünk írásakor (2024. október 17.) a következő volt a matek:

Bitcoin piaci kapitalizációja = 1320 milliárd dollár

Teljes kriptopiac kapitalizációja: 2.290 milliárd dollár

Bitcoin dominancia 2024 októberében = 0,576 azaz 57,6%

Miért fontos a Bitcoin dominancia?

Bitcoin BTC piaci értéke a teljes kriptovaluta piac értékéhez viszonyítva

A Bitcoin dominancia fontos mutató a kriptopiac egészségi állapotának és irányának megértéséhez. Több okból is érdemes figyelemmel kísérni:

  1. A Bitcoin piaci szerepe: A Bitcoin az első és legismertebb kriptovaluta, amelyet sokan a „digitális aranynak” tekintenek. Ha a Bitcoin dominancia magas, az azt jelzi, hogy a befektetők inkább a Bitcoinban látják a biztonságot és a stabilitást. Amikor viszont a dominancia csökken, az gyakran arra utal, hogy a befektetők más kriptovalutákba (altcoinokba) fektetnek, mivel nagyobb hozamokat remélnek.
  2. Piaci trendek felismerése: A Bitcoin dominanciája gyakran fordítottan arányos az altcoinok árfolyamának mozgásával. Amikor a dominancia növekszik, az altcoinok piaca általában gyengébben teljesít, és fordítva. Ha a dominancia csökken, az gyakran az altcoin szezon (altseason) kezdetére utal, amikor az altcoinok jelentős növekedést mutathatnak.
  3. Piaci ciklusok azonosítása: A Bitcoin dominancia változása fontos piaci ciklusok kezdetére utalhat. Például egy bikapiacon (bull market), amikor az altcoinok iránti kereslet nő, a Bitcoin dominanciája gyakran csökken. Ezzel szemben egy medvepiacon (bear market), amikor a piacok általánosan gyengélkednek, a befektetők visszatérnek a Bitcoinhoz, így növelve a dominanciát.

Történelmi példák

A Bitcoin dominanciája a kriptopiac történetében jelentős ingadozásokat mutatott. Amikor a Bitcoin először jelent meg, dominanciája szinte 100%-os volt, mivel nem léteztek más versenytárs kriptovaluták. Az idők során azonban számos új kriptovaluta (altcoin) jelent meg, amelyek egyre nagyobb részt követeltek maguknak a piacon.

A Bitcoin árfolyam alakulása grafikonon
Bitcoin árfolyama az indulása óta

2017-es altcoin szezon

Az egyik legismertebb példa a 2017-es „altcoin szezon”, amikor a Bitcoin dominanciája drámaian lecsökkent, miközben az altcoinok (mint az Ethereum, Ripple és Litecoin) piaci kapitalizációja hirtelen megugrott. 2017 januárjában a Bitcoin dominanciája még 87% volt, de az év végére, decemberben már csak 38%-ra esett vissza. Ebben az időszakban az Ethereum, a Ripple (XRP) és más altcoinok hatalmas növekedést mutattak, míg a Bitcoin relatíve lassabban nőtt.

2021-es Bitcoin dominancia

Egy másik példa a 2021-es bikapiac során látható, amikor a Bitcoin dominanciája újra növekedni kezdett, ahogy a befektetők visszatértek a Bitcoinhoz az altcoinok helyett. 2021 januárjában a Bitcoin dominanciája körülbelül 70% volt, mivel sokan biztonságosabb eszközként tekintettek rá a volatilis altcoinokkal szemben. Az év közepére azonban újabb altcoin szezon következett, és a dominancia újra csökkent, mivel az Ethereum és más altcoinok, például a DeFi tokenek és NFT-k jelentős népszerűségre tettek szert.

Hogyan használható a Bitcoin dominancia a befektetési döntésekben?

A Bitcoin dominanciája fontos iránymutatást adhat a befektetőknek arról, hogy mely kriptovalutákba érdemes befektetni, illetve hogyan mozoghat a piac a közeljövőben. Néhány stratégia, amit a befektetők alkalmazhatnak a Bitcoin dominanciára alapozva:

  1. Altcoin szezon felismerése: Ha a Bitcoin dominancia csökken, az arra utalhat, hogy az altcoinok erősödnek, és ez egy jó lehetőség lehet arra, hogy altcoinokba fektessünk. Az altcoin szezon idején az altcoinok gyakran jelentős hozamokat produkálnak, mivel a befektetők elmozdulnak a Bitcointól más projektek irányába.
  2. Biztonság keresése Bitcoinban: Amikor a piac volatilis, és a Bitcoin dominanciája növekszik, az azt mutatja, hogy a befektetők biztonságosabb eszközökbe menekülnek, mint amilyen a Bitcoin. Ilyenkor a befektetők inkább megtartják Bitcoinjaikat, vagy visszaváltanak rá, hogy minimalizálják a kockázatot.
  3. Hosszú távú trendek követése: A Bitcoin dominancia elemzése segíthet a hosszú távú piaci trendek felismerésében is. Ha a dominancia hosszú ideje csökken, az arra utalhat, hogy a kriptopiac diverzifikálódik, és az altcoinok egyre nagyobb szerepet játszanak.

Következtetés

A Bitcoin dominancia a kriptopiacok egyik legfontosabb mutatója, amely betekintést nyújt a piac egészségi állapotába és a befektetők hangulatába. A Bitcoin dominanciájának figyelemmel kísérése lehetőséget ad arra, hogy felismerjük a piaci trendeket, és a megfelelő időben hozzunk befektetési döntéseket. Azoknak a befektetőknek, akik hosszú távon szeretnének sikeresen navigálni a kriptopiacon, érdemes folyamatosan figyelniük ezt a kulcsfontosságú mutatót, és annak változásait beépíteni a stratégiáikba.

Bitcoin hírek a KriptoTárcán ITT.

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Több cikk betöltése Betöltés...Nincs több cikk.