BiztonságKriptovaluta hírek

Kriptovaluta mixer – mit jelent a kifejezés? A Tornado Cash példája

A Tornado Cash egy decentralizált kriptovaluta mixer, amely az Ethereum blokkláncon működik. A mixer szolgáltatás célja, hogy növelje a felhasználók tranzakcióinak anonimitását azáltal, hogy összekeveri a különböző tranzakciókat, így nehezebb követni, ki küldött kinek kriptovalutát.

Nézzük meg a legfontosabb  tudnivalókat a Tornado Cash kapcsán a kriptovaluta mixer tevékenységről:

Alapvető funkciók és működés

  • Anonimitás: A Tornado Cash lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az Ethereum és ERC-20 tokeneket névtelenül küldjék és fogadják. A tranzakciók összekeverése révén a küldő és a fogadó közötti kapcsolat megszakad.
  • Okosszerződések: A platform okosszerződések segítségével működik, amelyek biztosítják, hogy a keverési folyamat biztonságos és átlátható legyen anélkül, hogy központi hatóságra lenne szükség.
  • Be- és kifizetések: A felhasználók befizethetik az összegeket egy okosszerződésbe, majd később egy másik címről ugyanazt az összeget kivehetik, ezzel biztosítva a névtelenséget.

Szankciók és jogszabályi kihívások

  • OFAC szankciók: 2022 augusztusában az Egyesült Államok Külügyminisztériuma (OFAC) szankciókat vezetett be a Tornado Cash ellen, mert állítólag pénzmosást segített elő, különösen észak-koreai hackerek számára. Ezek a szankciók jelentős visszaesést okoztak a platform aktivitásában.
  • Illegális tevékenységek: A szankciók fő oka, hogy a Tornado Cash-t gyakran használták illegális tranzakciók elrejtésére, mint például hackelésekből származó pénzek tisztára mosására. Ez a felhasználási mód növelte a platform iránti aggodalmat a hatóságok részéről.

Használat és aktivitás

  • Növekedés a szankciók ellenére: Annak ellenére, hogy a szankciók jelentős csapást mértek a Tornado Cash-re, a platform még mindig jelentős aktivitást mutat. 2023 első hat hónapjában majdnem $2 milliárdnyi betétet vonzott.
  • Felhasználói bázis: A Tornado Cash népszerű maradt a kriptovaluta közösségben, különösen azok körében, akik nagyra értékelik a tranzakciók anonimitását és adatvédelmét.

Technológiai Innovációk

  • Nullaismeretű bizonyítékok (zk-SNARKs): A Tornado Cash technológiájának egyik kulcseleme a zk-SNARKs (Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Arguments of Knowledge), amely lehetővé teszi a tranzakciók igazolását anélkül, hogy felfednék a tranzakciók részleteit.

A Tornado Cash továbbra is egy fontos eszköz a kriptovaluta világában, különösen azok számára, akik névtelenül szeretnék kezelni pénzügyi tranzakcióikat. Ugyanakkor a jogi kihívások és a szankciók továbbra is komoly hatással vannak a platform működésére és jövőjére.

kriptovaluta mixer fogalma, mit jelent a kriptovaluta mixer, mit csinál

A Tornado Cash újjéled 2024-ben

A Tornado Cash — az Ethereum-alapú mixer — figyelemre méltó újjáéledést mutatott, közel $2 milliárdnyi betétet vonzva, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok Külügyminisztériuma által kiszabott szankciók érvényben vannak.

A Flipside Crypto adatai szerint a Tornado Cash az év első hat hónapjában körülbelül $1.9 milliárd betétet kapott, ami 50%-os növekedést jelent a 2023-as összes betéthez képest.

2022 augusztusában az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma által működtetett Külföldi Vagyonok Ellenőrzési Hivatala (OFAC) szankciókat szabott ki a Tornado Cash-re, egy kriptovaluta mixerre, amely állítólag pénzmosást segített elő a kibertámadók, különösen az észak-koreai hackerek számára.

Ez az intézkedés drámai csökkenést okozott a Tornado Cash aktivitásában, a volumeneik 2023-ban körülbelül 85%-kal estek vissza.

A szankciók ellenére a Tornado Cash továbbra is eszköz maradt az illegális szereplők számára. Míg az észak-koreai hackerek nagyrészt hagyományos Bitcoin mixerekre tértek át, néhányan továbbra is használják a Tornado Cash-t.

1 hozzászólás

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Több cikk betöltése Betöltés...Nincs több cikk.