Kripto Tudástár

Konszenzus mechanizmusok fajtái a kriptovilágban – PoW, PoS, PoH, PoA jelentése

Mi az a Konszenzus Mechanizmus a Kriptovilágban?

Bevezetés a Konszenzus Mechanizmusba

Képzeld el, hogy van egy hatalmas digitális jegyzetfüzet, amit mindenki láthat és használhat. Ez a jegyzetfüzet a blokklánc (blockchain). A jegyzetfüzetbe bárki írhat bejegyzéseket, például hogy kinek mennyi pénze van vagy ki fizetett kinek. De hogyan biztosítjuk, hogy mindenki egyetért azzal, mi van a jegyzetfüzetben? Erre való a konszenzus mechanizmus.

A Konszenzus Mechanizmus Lényege

A konszenzus mechanizmus egy olyan rendszer, amely segít az embereknek egyetérteni abban, mi legyen írva a jegyzetfüzetbe, anélkül, hogy központi főnökre lenne szükség. Ez olyan, mintha egy osztályban mindenki egyszerre mondaná meg a tanárnak, hogy hány piros ceruza van a dobozban, és a tanárnak meg kellene állapítania az igazságot.

Fő Konszenzus Mechanizmusok

1. Proof of Work (PoW) – Munkabizonyíték

Hogyan működik? Képzeld el, hogy van egy hatalmas, nagyon bonyolult kirakós játék. Bárki, aki szeretne bejegyzést írni a jegyzetfüzetbe, először meg kell oldania ezt a kirakós játékot. Ez nagyon sok időt és energiát igényel. Ha valaki megoldja, bizonyítja, hogy sokat dolgozott, és ezért jogot kap arra, hogy beírjon egy bejegyzést a jegyzetfüzetbe.

Példa: A Bitcoin (BTC) ezt a módszert használja. Azok, akik megoldják a kirakós játékot, „bányászoknak” hívják őket, és ők kapják meg a jogot, hogy új bitcoinokat hozzanak létre és bejegyzést írjanak a blokkláncba.

2. Proof of Stake (PoS) – Tétbizonyíték

Hogyan működik? Mit jelent a PoS? Ebben a rendszerben nincs szükség bonyolult kirakós játékra. Ehelyett az emberek „téteket” tesznek. Olyan, mintha azt mondanák, „Én nagyon bízom ebben a rendszerben, ezért sok pénzt (kriptovalutát) zárolok.” A rendszer kiválaszt egy embert, aki nagy tétet tett, és megengedi neki, hogy bejegyzést írjon a jegyzetfüzetbe. Ha valaki rosszul cselekszik, elveszítheti a zárolt pénzét.

Példa: Az Ethereum 2.0 ezt a módszert használja. Azok, akik sok Ethereumot zárolnak, esélyt kapnak arra, hogy bejegyzést írjanak a blokkláncba és jutalmat kapjanak.

blokklánc technológia blockchain konszenzus mechanizmus PoW PoS PoH PoA

3. Proof of Authority (PoA) – Hatósági Bizonyíték

Hogyan működik? Ebben a rendszerben csak néhány kiválasztott ember vagy szervezet írhat bejegyzést a jegyzetfüzetbe. Ezek az emberek nagyon megbízhatóak és tekintélyesek a közösségben. Olyan, mintha az osztályban csak a legmegbízhatóbb diákok írhatnának a táblára.

Példa: A VeChain ezt a módszert használja. Csak a megbízható partnerek hozhatnak létre új blokkokat a blokkláncban.

4. Delegated Proof of Stake (DPoS) – Delegált letét bizonyíték

Hogyan működik? Ez a módszer hasonló a Proof of Stake-hez, de az emberek szavaznak képviselőkre, akik bejegyzéseket írhatnak a jegyzetfüzetbe. Olyan, mintha az osztályban mindenki szavazna néhány diákra, akik a nevükben írhatnak a táblára.

Példa: Az EOS ezt a módszert használja. Az emberek szavaznak, hogy ki legyen az, aki új blokkokat hozhat létre a blokkláncon.

A konszenzus mechanizmus fejlődése

Az első kriptovaluta, a Bitcoin, a Proof of Work rendszert használta, amely nagyon sok energiát igényel. Az újabb kriptovaluták, mint az Ethereum 2.0 és a Cardano, már hatékonyabb rendszereket, mint a Proof of Stake-t használnak, amelyek kevesebb energiát fogyasztanak. Ahogy a technológia fejlődik, egyre több új és innovatív módszert fejlesztenek ki, hogy a blokklánc rendszerek gyorsabbak, olcsóbbak és fenntarthatóbbak legyenek.

blokklánc blockchain konszenzus mechanizmus jelentése

Összefoglalás

A konszenzus mechanizmusok segítenek abban, hogy mindenki egyetértsen a digitális jegyzetfüzet tartalmában. Ezek a mechanizmusok különböző módszereket használnak, hogy eldöntsék, ki írhat bejegyzést a jegyzetfüzetbe. A legfontosabb mechanizmusok közé tartozik a Proof of Work, a Proof of Stake, a Proof of Authority és a Delegated Proof of Stake. Minden mechanizmusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, és a fejlődésük segít abban, hogy a blokklánc rendszerek egyre hatékonyabbak és fenntarthatóbbak legyenek.

És a végére egy innovatív konszenzus mechanizmus:

Proof of History (PoH) – Az idő bizonyítéka

Hogyan működik? Mit jelent?

A Proof of History (PoH) egy új és innovatív konszenzus mechanizmus, amelyet a Solana blokklánc használ. A PoH arra szolgál, hogy időrendben igazolja a tranzakciók sorrendjét anélkül, hogy minden egyes eseményt egy központi szervernek vagy órának kellene nyomon követnie. Képzeld el, hogy van egy nagyon pontos időmérőd, amely mindent pontosan időrendbe tud helyezni.

A PoH alapelve az, hogy egy kriptográfiai óra segítségével időbélyegeket helyez el a tranzakciókon. Ez az időbélyeg megmutatja, hogy az adott tranzakció pontosan mikor történt. Ezek az időbélyegek egy kriptográfiai folyamat révén létrehozott láncolaton keresztül igazolódnak, ami azt jelenti, hogy bárki bármikor ellenőrizheti az események időrendjét.

Miért fontos a PoH?

A PoH megoldja azt a problémát, hogy a blokkláncon hogyan lehet minden tranzakciót pontosan időrendbe helyezni és ellenőrizni. Ez különösen fontos a nagy sebességű és nagy volumenű tranzakciók esetében, mint például a pénzügyi szolgáltatások és a decentralizált alkalmazások (dAppok) esetében.

Példa: Solana és a Proof of History:

A Solana az első blokklánc, amely a Proof of History konszenzus mechanizmust alkalmazza. A Solana blokkláncon a tranzakciók időbélyegekkel vannak ellátva, és ezek az időbélyegek biztosítják, hogy minden tranzakció pontosan időrendbe legyen helyezve. A PoH lehetővé teszi, hogy a Solana blokklánc rendkívül gyors és hatékony legyen, képes másodpercenként több ezer tranzakció feldolgozására.

Hogyan működik a gyakorlatban?

Képzeld el, hogy sok ember egyszerre szeretne bejegyzést írni a jegyzetfüzetbe. Ahelyett, hogy egyenként megvárnák a sorukat, mindannyian egyszerre írhatnak, mert mindegyik bejegyzés pontosan meg van jelölve, hogy mikor készült. Az időbélyegek segítségével bárki könnyen meg tudja állapítani, hogy melyik bejegyzés jött létre előbb és melyik utána.

Összefoglalás

A Proof of History egy egyedi és hatékony módja annak, hogy a tranzakciók időrendjét igazoljuk a blokkláncon. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a Solana blokklánc gyors és hatékony legyen, és pontosan nyomon kövesse a tranzakciók sorrendjét. A PoH segítségével a Solana nagy sebességgel és alacsony költséggel képes működni, ami különösen fontos a nagy volumenű és nagy sebességű tranzakciók esetében.

3 hozzászólás

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Több cikk betöltése Betöltés...Nincs több cikk.