Kripto Tudástár

A token és a coin között mi a különbség a kriptovaluták piacán?

A token fogalma és a coin fogalma a kriptotérben ugyanazt jelenti? Mit a különbség a token jelentése és a coin fogalmi jelentése között?

Alapvető fogalmi zavar: token vagy coin?

A kriptovaluták piacán a „coin” és a „token” fogalmai gyakran összekeverednek, pedig van köztük egy alapvető különbség.

Coin fogalma, jelentése

A „coin” (érme) egy natív kriptovaluta, amely egy saját blokklánccal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a coin nem más blokkláncon működik, hanem egyedi technológiai hátteret és ökoszisztémát használ.

Például a Bitcoin (BTC) a saját Bitcoin blokkláncán működik, és az Ether (ETH) is egy coin, amely az Ethereum blokkláncon létezik. A coinokat gyakran használják digitális pénzként, értéktárolóként, illetve tranzakciók végrehajtására.

Token fogalma és jelentése

A „token” egy olyan kriptoeszköz, amely egy meglévő blokkláncon működik, és nem rendelkezik saját blokklánccal. A leggyakrabban az Ethereum blokkláncon találhatók tokenek, ahol az ERC-20 szabvány alapján jönnek létre.

A tokenek sokféle funkcióval rendelkezhetnek, például felhasználhatók szolgáltatásokhoz való hozzáférésre (utility tokenek), vagy bizonyos eszközök tulajdonjogát is jelölhetik (security tokenek). A tokenek közé tartozik például az Uniswap (UNI) vagy a Chainlink (LINK).

Összefoglalás

  • Coin: Saját blokkláncon futó kriptovaluta (pl. Bitcoin, Ethereum).
  • Token: Más blokkláncon futó kriptoeszköz, amely különböző funkciókat tölthet be (pl. Uniswap, Chainlink).

Ez a különbség segít megérteni, hogy miért egy coin alapvetően decentralizált pénz, míg a token inkább egy digitális eszköz vagy szolgáltatási jog.

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Több cikk betöltése Betöltés...Nincs több cikk.